Bilgisayar Mühendisliği Kazananlara Tavsiyeler - Soru/Cevap

Bilgisayar Mühendisliği Kazananlara Tavsiyeler - Soru/Cevap

Bilgisayar Mühendisliği Kazananlara Tavsiyeler adlı bir yazı paylaşmıştım. O yazıya çok fazla soru geldi. Bazı sorular birbirinin nerdeyse aynısı sorular, bazı sorular ise zaten yazıda yer alıyordu. Lütfen öncelikle o yazıyı okuyunuz. Ardından sonra yine bu soru cevap yazısını okuyun. Tabiki her zaman soru sorabilirsiniz. Fakat cevaplanmış sorulara tekrar cevap vermeyeceğimi bilmenizi isterim.

Soru - 1: X Üniversitesinin Bilgisayar Mühendisliği bölümünü tercih edeceğim bu bölüm nasıl? Mezun olduktan sonra iş bulabilir miyim?

Bütün üniversiteleri ve nasıl bir eğitim verdiğini bilmeme imkan yok. Tercih edeceğiniz üniversiteyi kendiniz araştırıp karar vermeniz gerekiyor.

Soru - 2: Bilgisayar mühendisliği mi yoksa başka bir bölüm mü?

Yine bu soruya da cevap vermesi gereken kişi sizsiniz. Kendinizi en iyi kendiniz bilirsiniz. Tercih edeceğiniz bölümleri araştırın ona göre kendiniz karar verin.

Soru - 3: Merhaba ben 1. sınıf bilgisayar müh. öğrencisiyim. Algoritma dersi hakkında bir sorum olacaktı. Ben bilgisayarda gayet iyi kod yazabiliyorken önüme kağıt geldiğinde tıkanıp kalıyorum, kodları yazmak konusunda aşırı heyecanlanıyorum. Bildiğim şeyleri aslında bilmiyormuşum gibi gösteriyorum bir anda. Sınav sorularını çözerken aklından debug yapmak zorunda kalıyor insan. Bu konuda kendimi nasıl geliştirebilirim?

Bu biraz da eleştiri olmuş sanıyorum. Bu sorunu her öğrenci yaşamıştır eminim. Heyecan yapmana gerek yok. Emin ol eğer bilgisayar başında başarılı isen kağıt üzerinde de başarabilirsin.

Soru - 4: Okurken İngilizceyi geliştirmek için neler yapılmalı dil kursları yeterli olur mu? Sonuçta mühendisler için genel İngilizce çok yeterli olmayabilir. Son sorum mezun olduktan sonra kendini gelistirmis bir bilgisayar muhendisi iş sıkıntısı çeker mi?

Bu soru biraz İngilizce seviyenize göre değişir. Eğer hiç İngilizce bilmiyorsanız kurslar önemli rol oynayacaktır. İngilizce’niz orta seviyede ise eğer iyi bir kursa gitme imkanınız varsa gidin. Yoksa boş yere paranızı harcamayın. Kursla öğrenmeye aktif öğrenme diyebiliriz. Bir de pasif öğrenme var. Kitap okuma, dizi izleme, yabancı kişilerle görüşme gibi aktivitelerle İngilizce’nizi geliştirebilirsiniz. Teknik İngilizce konusunda da okuduğunuz teknik belgelerin veya kitapların hepsinde yer aldığı için bunları öğrenmeniz zor değil.

Soru - 5: Şu an tercih yapmakla uğraşıyorum. Benim en çok istediğim bölüm diyetisyenlik ama okul birinciliğim olmasına rağmen puanım yetmeyecek gibi gözüküyor. O yüzden bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyorum ayrıca çok korkuyorum. Çünkü biyoloji dersine hayran birisi ve ezberci bir öğrenciyim.

Bu soru 2. soru ile aynı aslında ama önemli olduğu için buraya ekledim. Burada benim takıldığım konu ezbercilik. Hiç bir zaman ezberci olmayın. Biyoloji dersine hayransan bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etme bana sorarsan. Mühendislik alanı arıyorsan biyomedikal mühendisliği gibi alanları tercih edebilirsin.

Soru - 6: Bilgisayar mühendisliğinin dersleri zor olduğu söyleniyor. Bir vakıf üniversitesinde tam burslu da okuyabilirim. Ama dersler yüzünden bursunu kaybedersin diyorlar. Yardımcı olur musunuz?

Derslerin zor olması tamamen derse giren öğretim görevlisine bağlı bir durum. Alan derslerinin zor olup olmamasını da pek önemsenmemeli çünkü her halukarda iyi olmak zorundasınız. Ama şunu söyleyeyim dersler her türlü bir şekilde geçiliyor.

Vakıf üniversitelerini tercih ederken yazıda da belirttiğim gibi tüm haklarınızı öğrenin. Bursunuzu kaybetmeniz büyük risk taşıyor. Başka bir üniversiteye geçip aldığın dersleri saydırarak belki sınıf atlayabilirsin ama bu bir risk malesef. O yüzden iyi araştırın. Örneğin Bilkent Üniversitesi hiç bir şekilde bursunuzu kesmiyor.

Soru - 7: Aslında iç mimarlığı daha cok istiyorum. Kocaeli Üniversitesi tutuyor. Şu anda egitim İngilizce değil dışardan İngilizce öğrensem bu açığı kapatabilir miyim? Çok bir farkı olur mu?

Bir üniversitenin eğitimi İngilizce olması çok iyi İngilizce öğrenebileceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer ki iyi bir İngilizce ile eğitim veriliyorsa büyük bir avantaj olur. Onun dışında elbette kendinde çalışarak bu açığı kapatabilirsin.

Soru - 8: Bilgisayar mühendisliği tercih etmeyi düşünüyorum. İstanbul’da özellere gitmeli miyim yoksa puanımın yettiği Sakarya’da bir devlet üniversitesine mi? Ayrıca şimdiden çalışmaya başlamak için neler yapabilirim?

6. soruda vakıf üniversiteleri ile ilgili durumu açıkladım. Şehir konusuna gelirsek İstanbul’da öğrenci olmak güzel bir avantaj. Bir çok etkinlik vs genelde İstanbul’da organize ediliyor. Bildiğim kadarıyla Sakarya da İstanbul’a yakın. Bir alternatif olarak da düşünülebilir.

Diğer soruna gelirsek algoritma öğrenmeye başlayabilirsin. Ruby veya Python öğrenilmesi kolay dillerden biridir. Buna ek olarak HTML öğrenebilirsin.

Soru - 9: Gelecek sene staj yapacağım ama şimdiden nerelerde staj yapabilir diye araştırmaya başladım. İskenderun’da herhangi bir bankada staj olabilir diye düşünüyorum. Bilgisayar Mühendisleri bankalarda staj yaparken hangi pozisyonlarda çalışıyorlar acaba? Bilginiz var mı?

Kesinlikle İskenderun’da bir yerde staj yapmanı tavsiye etmiyorum. Mutlaka İstanbul, Ankara veya İzmir’de iyi firmalarda staj yapmaya çalışın. Bankaların şubelerinde mühendisliğe uygun bir pozisyon olacağını sanmıyorum.

Soru - 10: Bilgisayar mühendisliğini yeni kazandım da öncelikli olarak internetten C programlama ile mi başlamalıyım yoksa Java ile mi ?

İkisi ile de başlayabilirsin. Fakat iki programlama dili de farklı diller. Ruby veya Python gibi bir dil ile başlamak daha kolay olabilir. Fakat Java ve C’yi de mutlaka öğren.

Soru - 11: Bilgisayar mühendisliğini yani kazandım. Bir yıl hazırlık okumanın faydası oluyor mu?

İngilizce yeterli değilse mutlaka okumalısın. Fakat okuduğun üniversitenin hazırlık eğitimine de dikkat et. Çünkü eğer eğitim çok kötü ise 1 yılını boşuna harcamış olacaksın.

Soru - 12: İnşaat müh 1. sınıf öğrencisiyim ve bilgisayar mühendisliğinde çift analdal yapmak istiyorum. Bana faydası olur mu ya da ikisi birden çok zor olur mu gibi düşüncelerim var.

Eğer mezun olduktan sonra bilişim sektöründe çalışacaksan faydası olur elbette. Zor veya kolay olması tamamen bölümler ile alakalı bir durum.

Soru - 13: Bilgisayar hakkında pek bişey bilmiyorum ama bilgisayar mühendisliğini seçtim ve hazırlık da seçmedim ama çok korkuyorum yapıp yapamayacağımdan. Sizce hiçbir şey bilmeden de bu bölümü yapabilir miyim?

Bilgisayar mühendisliği hakkında birşey bilmeden tercih yapman çok büyük bir hata olmuş. Elbette yapabilirsin. Başlamak için birşey bilmene gerek yok. Fakat başladıktan sonra öğrenmek için çalışmalısın. Mezun olduğunda yeterli bilgiye sahip olmamaktan korkmalısın.

Soru - 14: Bilgisayar mühendisligi 1. Sinif ogrencisiyim. Algoritma çalışacağım ama internette bulduklarımdan birşey anlamıyorum. Tek başına hocanın gösterdikleri de yetmiyor bildiğiniz güzel algoritma ornekleri veya kendinizin yaptigi örnekler var mi yardimci olabilirseniz çok sevinirim.

Bunun için iyi bir kitapla başlayabilirsin. Ben algoritmayı lisede çeşitli kaynaklardan öğrendiğim için kendi çalışmalarımdan örnekler veremiyorum. Bu konuda İngilizce kaynakları inceleyebilirsin.

Soru - 15: Ama görüyorum ki bilgisayar mühendisliği okumayan sırf ilgi alanına girdiği için sürekli bununla uğraşan ve çok başarılı olan binlerce insan var dünyada.. ve ben kendimin bunların yanında asla iyi olamayacağımı onlara yetişemeyeceğimi eğer bu bölümü okursam da üniversite hayatımın olmayacağını tek uğraşımın bilgisayar olcağını düşünmeye başladım ve bunları düşündükçe gerildim. Çünkü ben okursam eğer en iyilerinden biri olmak isterim ama duruma bakılırsa imkansız görünüyor.

Evet bu konuda iyi olmak için üniversite okumanın veya okumamanın pek bir önemi kalmıyor. Çünkü üniversiteler yeterli eğitim vermiyor veya veremiyor. Hem diploma sahibi olup hem de kendini geliştirirsen işte o zaman daha önemli biri olursun. Yazıda da bahsettiğim gibi bu hayatınızın bir parçası tamamı değil. Önemli olan zamanı iyi değerlendirmek.

Soru - 16: X üniversitesine bilgisayar mühendisliği okuyorum. Yazılım mühendisliğine nasıl geçiş yapabilirim?

Bu soruya cevap verebilmem için X üniversitesinin web sayfasına gidip yatay geçiş koşullarını vs araştırmam gerekiyor. Bunu kabul edersen benim değil senin yapman gerekiyor. İlk sorularda bahsettiğim gibi ben tüm okulların herşeyini bilmeme imkan yok.

Soru - 17: Kişisel olmazsa size sorum, siz nasıl hallettiniz ingilizce olayını üniversitede hazırlık gördünüz mü?

Üniversitede hazırlık görmedim. Fakat lise hazırlıkta iyi bir eğitim aldım. Fakat bir süre sonra İngilizce’yi unuttum. Üniversitede okuduğum yazılım kitapları, izlediğim diziler vs. tekrar bir seviyeye gelmemi sağladı. Daha ileri seviye için kursa gitmeyi planlıyorum.

Soru - 18: Bilgisayar mühendisliğinde ileri derecede matematiğe gerek var mı? İngilizce bilmek şart mı olmasada olur mu?

İleri dereceden kastın ne bilmiyorum ama o kadar ileri dereceye gerek yok. Fakat eğer ki matematik bilgisi gerektiren bir projede yer alacaksan o zaman ihtiyacın olabilir. O tarzda firmaların sayısı da azdır. İngilizce bilmek şart. İngilizce’n yoksa iyi bir mühendis olmana imkan yok.

Soru - 19: Yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği arasındaki fark nedir?

Cevap vermeden önce bütün bu yazdığım tavsiyelerin yazılım mühendisliği için de geçerli olduğunu belirteyim. Bilgisayar mühendisliği çok geniş bir alan. Birçok konuyu yüzeysel olarak görüyorsunuz. Kişisel düşüncem bilgisayar mühendisi ünvanı da günümüzde geçerliliğini yitirmiş bir ünvan. Yazılım mühendisliği ise bilgisayar mühendisliğinin bir alt dalı olmakla beraber tek başına da bir mühendislik alanı olarak da ifade edilir.

Üniversitelerde yazılım mühendisliği diye ayrı bir bölüm var. Tamemen yazılım alanında uzmanlaşmak isteyenler için bir alan. En son incelediğimde burda öğretilen konuların bilgisayar mühendisliğinden çok farklı olmadığını gördüm. Normalde yazılım mühendisliğine ait daha spesifik konuları içermesi gerekiyor.

Diğer bir konu birçok kişi bilgisayar mühendisliği bölümü okuyup yazılım mühendisi ünvanını taşıyor. Ben kendimi hiç bir zaman bilgisayar mühendisi olarak tanıtmadım veya görmedim. Ben bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu bir yazılım mühendisiyim.

Bilgisayar mühendisliği mezunu olup da yazılım mühendisi olarak çalışma zorunluluğu da yok. Sistem yönetimi, ağ yönetimi gibi alanlara da yönelebilirsiniz.

Soru - 20: Bilgisayar mühendisliğini istiyorum ama lise 1’den sonra matematik görmedim zorluk çekermiyim?

Evet biraz zorluk çekersin fakat bu bir engel değil. Biraz daha çok çalışman gerekiyor. O da sadece matematik dersleri için. Zaten lisede anlatılan matematiğin neredeyse tamamı ezber.

Soru - 21: Çevremdeki herkes çıkınca işsiz kalirsin diyor. Ben ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Ama şimdi sizce is bulmam zor mu?

Çevrendeki insanlara aldırma. Ben de bu bölümden ve iyi olmayan bir üniversiteden mezunum ve işsiz değilim :) Eğer istekli ve azimliysen kimseye aldırma.

Soru - 22: İngilizce bilgim çok az yaz tatilinde kurs almayı düşünüyorum. Üniversiteye başlamadan önce mi yoksa üniversitede 4 yıl içerisinde mi öğreneyim?

İngilizce’yi bir an önce halletmen gerekiyor. Üniversiteden önce bilmen sana üniversitede zaman kazandıracaktır. Bu sayede zamanını başka şeylere ayırabilrisin.

Soru - 23: Teknoloji fakültesini tercih etmeyi düşünüyorum. Mühendislik fakültesine gitmemiş olmam bir problem yaratır mı?

Bildiğim kadarıyla şu anki yönetmeliklere göre mühendislik fakültesinden mezun olanlardan bir farkın yok. Yani mühendis ünvanına sahipsin. Özel sektör için mühendis ünvanına sahip olman yeterli. İyi olduğun sürece fakültenin ne olduğuna kimse bakmaz.

Soru - 24: Bilgisayar mühendisi herhangi bir çalışma için bilgisayar başında ortalama ne kadar vakit geçiriliyor. Sizce bayanların zorlanacağı bir iş mi? Birde açıkcası bende mezun olduktan sonrada iş bitmiyomuş gibi bir his uyandırdı yani üniversite biter bitmez işe başlanılır mı yoksa yaşam boyunca bilgisayar mühendisi kendini geliştirmesi mi gerekir? Çok zihin yoruluyor mu acaba bu meslekte :)

Eğer çok iyi bir mühendis olmak istiyorsan biraz fazla zaman harcamalısın. Üniversite biter bitmez işe başlayabilirsin. Bayanların zorlanacağını zannetmiyorum ama duruma baktığımda genellikle erkek sayısı daha fazla. Fakat bayanların da bu meslekte çok başarılı olduğunu gördüm. Sayının az olması da tamamen bayanlardan kaynaklanıdığını düşünüyorum.

Evet yaşam boyunca kendini geliştirmesi gerekiyor. Çünkü teknoloji de sürekli gelişiyor. Ayrıca bu benim için olumlu bir yanıydı. Hayatım boyunca rutin bir işle uğraşamazdım :)

Fiziksel bir iş vücudu yoruyorsa bu iş de beyni yorar. Zamanı iyi kullanmak lazım. İyi dinlenmek iyi uyumak da bu işin bir parçası. Hobi edinmek de oldukça önemli. Ben iş hayatı dışında yazılım da çalışıyorum. Gitar da çalıyorum. Burda size cevap da yazıyorum :)

Soru - 25: İyi günler 10 € karşılığı kendi alan adımız ile ilgili bir konudan bahsetmişsiniz. Bu konu hakkında detaylı bir bilgi alabilir miyim?

10 euro değil 10 dolar. Bu normalde teknik bir soru normalde daha detaylı araştırman gerekiyor. Fakat kısaca bilgi vereyim. Alan adları yani domain’ler internet üzerinde iletişim için kullanılan kısayollardır. Örneğin bir siteye ulaşmak istediğinde internet tarayıcısına o sitenin adını yazarsın. omerozkan.net bunun bir örneği. Kendi web sayfan veya başka bir amaçla alan adı sahibi olabilirsin. Daha önce alınmamış bir alan adını kendi adına tescil edip, uygun sunuculara yönlendirmen gerekiyor. Bunun için senelik $10 bir ücret ödemen yeterli.

Soru - 26: Hedefim bilgisayar mühendisliği ama etraftan o kadar şey duydum ki artık bu meslekten soğumuş gibiyim öneriniz nedir?

Aslında yazıda da belirttim. Kimseye aldırış etmeden hedefine ulaşmaya çalışmalısın. Çevrendeki bunu diyen insanların kaçı bilgisayar mühendisi? Hatta onlara hangi dersleri gördüklerini bir sor bakalım cevap verebilecekler mi. Bizim ülkemizde malesef herkes bildiği bilmediği her konuya yorum yapıyor. Ben tercih yapmadan önce de bir sürü şey söylediler. Kimseyi dinlemedim. Mezun olduktan sonra da bir sürü şey söylediler. Tabiki yine dinlemedim. Şu anda yazılım firmasında çalışıyorum.

Soru - 27: Liseye yeni başladım. Bilgisayar mühendisliği okumayi hedefliyorum ama bilgisayarla ilgili pek fazla bir sey bilmiyorum. Ne yapmam lazım?

Öncelikle herşeyden önce derslerine çok önem ver. İyi bir üniversite okumak çok önemli. Ben derslerimde zaten çok başarılıyım. Boş zamanlarımda birşeyler yapmak istiyorum dersen o zaman algoritma öğrenebilirsin.

Soru - 28: Şu an hazırlık okumaktayım. Hazırlık dönemini online oyunlarla , dizilerle boş boş şeylerle geçirmek istemiyorum. Sizce bu süreçte neler yapabilirim kendimi çok iyi bir şekilde geliştirmek istiyorum.

27. sorudaki cevabım gibi önceliğin İngilizce olsun. Bu konuda da okula bağlı kalma mutlaka kendin de birşeyler yap. Fakat zamanının bir kısmını algoritma öğrenerek geçirebilirsin.

Not: Bana soru sormak için buraya yorum olarak yazabilir veya eposta gönderebilirsiniz. Facebook üzerinden lütfen soru göndermeyiniz. Aksi takdirde dikkate almayacağım.

üniversite bilgisayar mühendisliği yazılım mühendisliği okul hayatı dersler